Izolepa - všestranné využití pro veškeré lidské bytí aneb maturitní práce z JČ

Izolepa, nebo chcete-li lepící páska je jeden z velké řádky vynálezů, jímž lidí jako já nebo vy zahlcují své domovy.

Jak již napovídá název, jedná se o pásku s jistými přilnavými vlastnostmi k okolním povrchům a schopností případné izolace ošetřených objektů. Z pohledu chemického se jedná jistě o nějakou složitou chemickou sloučeninu, jejíž název není třeba uvádět, protože byste jej stejně zapomněli. Navíc si ho sám nepamatuju.

Jednou, když jsem si v papírnictví kupoval izolepu, ptala se mne prodavačka, zda to má na paragon napsat jako kancelářské potřeby, Byl jsem pobouřen označením izolepy jako kancelářské potřeby, protože existuje celá řada využití, která s kanceláří nemají nic společného. Rázně jsem odmítl a řekl, ať napíše jen lepící páska. Vylekaně přikývla a asi byla ráda, když jsem opoustil obchod.


Zmínil bych se napřed o primárním využití této pásky. Může sloužit ke spojení dvou listů papíru, k přichycení vzkazu či jiného neméně důležitého listu na viditelné místo tak, aby si ho nakonec stejně nikdo nevšiml. Dále se používá při balení balíků, k přelepení adresy, aby se cestou nerozpila, či k znovuobnovení dokumentu, který byl omylem skartován. Též se nabízí možnost využití při opravě prasklého odpadkového koše nebo při zapečetění bytu zabaveného exekutorem.

Daleko větší využití má však například v domácnosti. Je to dobrá věcička, s níž je možno rychle zalepit všechny přebytečné otvory. Od dírky v zahradní hadici přes rozbité okno či střechu, kterou teče, po otevřená ústa vašich řvoucích dětí. V případě nouze s ní spoutáte nevítaného nočního návštěvníka vašeho domu, pokud tedy nemáte po ruce žádný provaz, tkaničku či policejní pouta. Už jsem byl dokonce viděl i oblepenou televizi, u které byl kryt rozlomen na tři části. Byl jsem již i svědkem toho, kdy sadař nejen že takto přivazoval mladé stromky k opěrným tyčkám, ale též využíval skvělých lepících vlastností izolepy k roubování. Je pravda, že se mu nikdy žádný roub neujal, ale dost možná to bude tím, že se snažil přeroubovat všechny své jabloně na švestky, protože "jablkovica" prý není tak dobrá.

Pak se dá izolepa použít ještě k vyspravení bot, místo depilačního vosku, k uzamčení skříně, slepení brýlí, zpevnění novinových koulí k nějaké bojové hře či k zalepení záchodového prkýnka, pokud chcete vytočit obyvalele internátu spěchající na ono místo.

Může být též i spásou při lepení ustřihnutého rožku občanského průkazu, pokud někdo v poslední chvíli změní své rozhodnutí. Jinak izolepa slouží ke všemu dalšímu lepení, uchycování, připevňování, oblepování, zalepování, přelepování a už toho nechám, než mi někdo zalepí pusu a sváže ruce za zády ve snaze zamezit mi v dalším projevu.

Jak sami vidíte, izolepa nás provází na každém kroku. A pokud se vám někdy stane, že kolem sebe nic, co má s izolepou něco společného, neuvidíte, tak otevřete nejbližší popelnici či kontejner nebo se jen zhluboka nadechněte poblíž nějakého topícího domu.

Věřím, že nebudete zklamáni.

Zobrazeno 1771×

Komentáře

Vencál

hehehe izolepa je od slova izolovat - izolační páska :)<br />
<br />
jestli myslíte tu průhlednou pásku tak té se říká lepící páska :)

Žaaba

Vivat izolepa! :-) Díky za pobavení :-)

Lindule

JO ja ji nejčastěji používám na ty brýle! :D

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona