Sedm dní naplno - výzva k AKCI

 

Prožít život naplno. Prožít každý den naplno. Prožít 100 dní naplno. 

 

Jak krásně se o tom posluchá a čte. Jak hezky se o tom mluví a píše. Jak lehce si člověk řekne: "Tak! A od TEĎ začnu jinak. Změním sebe a změním svět. ... a nebo až za 20 minut - v celou, ať je to takové zaokrouhlené ... nebo raději od zítřka ... od příštího týdne ... od příští zpovědi ... od Nového roku ..."

Znáte to? Člověk vždy dlouho přemýšlí, rozvažuje a když se pak konečně rozhodne, spustí se další proces. Jako třeba: "Ješte bych mohl tohle ..." nebo " ... měl bych promyslet detaily ..." A většina věcí pak ztroskotá na tom, že příliš přemýšlíme a méně se dostáváme do akce. Člověk diskutuje, polemizuje, plánuje, sní o tom, jaké by to bylo, kdyby ... Ale když má dojít na lámání chleba, jako by byl najednou paralizován. Jako by i zde platilo biblické "duch je odhodlán, ale tělo je slabé".

Do učení se na zkoušku se pouštím den před ní. Až když cítím, že mi pověstný Damoklův meč píchá do ramene. A některé semestrální projekty by se tak možná daly nazvat spíše týdenními, pokud by se bral v potaz čas nad nimi strávený. Prostě dokud člověk nevidí blížící se deadline ("čáru smrti") a nebo to, že většina spolužáků či kolegů již horentně pracuje, najde se vždy spousta věcí a činností(neříkám, že vždy jen nedůležitých), které je potřeba udělat teď v danou chvíli.

Před nějakou dobou jsem psal o 100 dnech. Ale 100 dní, dlouhá doba. Na začátku spousta dobrých úmyslů a předsevzetí, ale s postupem času ... člověk vždycky po nějaké době skočil do zajetých kolejí a předpokládaný tangenciální vzestup vystřídala obyčejná sinusoida. Na druhou stranu, možná postačí i sinusoida, pokud zajistíme, že bude mít oscilační přímka (či křivka) rostoucí tendenci. Nicméně, pokud člověk nevidí výsledek, který se v dlouhém období těžce měří, může velmi rychle nastat ztráta motivace = energie a tím i hybnosti, která je na ní závislá.

 

A pro to mám pro sebe, ale i pro každého z vás výzvu k AKCI:

 

Prožít týden naplno.

Jak? Jednoduše tak, abyste každý večer nelitovali jediné minuty, kterou jste daný den prožili. Abyste usínali s vědomím, že jste maximálně zhodnotili čas, který jste dostali k dispozici. Že jste se věnovali věcem, které jsou pro vás v životě opravdu důležité...

Představte si, že by příští sobotu v 19:37 ... nastal konec světa ... vypovědělo vám činnost srdce ... nastala by událost, která vám obrátí život naruby ... a nebo jen abyste si 20. 6. 2015 v 19:37  mohli říct: "Posledních 7 dní stálo za to!"

A kdy začít?

HNED! Okamžikem přečtením tohoto článku.

Proč se přidat?

Protože i vědomí, že člověk není jediný může být motivující (stejně jako závazek vyslovený nahlas).

Stačí začít jedním dnem a nebo každý den znovu. A pokud se vám to zalíbí, není podmínkou přestat ani za týden, ani za rok ;)

 

Já jdu do AKCE! A co vy?

AKCE signály.cz ~ AKCE facebook.com

Zobrazeno 1083×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona